Senaste inläggen

Av Therese Bergsmo - 23 mars 2011 09:04

Igår kom första riktigt stora vår-tecknet här i Skokloster!


Mats drog fram slangen och tvättade bilen... Gissa om han längtat till att få tvätta bilen ute, han som står varje helg och putsar på bilen på sommar-halvåret. Han har haft abstinens vill jag lova!


Så han ringer glatt på vägen hem och frågar hur många grader vi har hemma, ca tio svarar jag. Tretton här i Bromma, jag ska tvätta bilen! (man hör hur han ler med hela kroppen och riktigt längtar till det här...).


Så kommer han hem, släpar fram slangen som stått i förrådet ute och kopplar ihop div anordningar till vattnet. Plumsar i snön över hela gräsmattan (den är som sorbet nu när det är varmt och han fick nog ett ton snö i varje sko, men det förtog inte glädjen), drar ut slangen och jag sätter igång vattet.


Ingenting händer!


-  Den har nog frusit, säger jag försiktigt och ser hur molnen börjar hopa sig över Mats huvud.


-  Kan du gå ut och koppla isär slangen på halva vägen? frågar han. (Slangen är så lång så det är två ihopsatta och nu var ihopsättningen mitt på gräs/snö-mattan)


-  Nej, jag har precis bytt både strumpor och skor för jag var både blöt och kall, svara jag service-inriktat (eller kanske inte... men det här är liksom HANS projekt!)


Mats kopplar isär, inget händer. Rullar ihop hela slangen, tar in den i badrummet och börjar spola varmvatten på den. Jag sätts att spola vatten och han går ut och dammsuger bilen i stället. Det var varmare och lite torrare inne kan jag säga...


Till slut har vi fått ordning på det och alla is är borta och slangen kan kopplas ihop med högtrycks-tvätten och det fullkoligt skiner om Mats.


Jag satt inne och läste, Simba satt i fönstret och kollade. Leia blev trött och la sig att sova.


Men jag ska säga att det här var super!!! Mats tvättade även min bil. Den har inte blivit tvättad på hela vintern och det behövdes verkligen!!!


Jag var på väg att göra det själv under dagen, men mötte på vissa hinder. Nej, inte isen i slangen, biltvätten var trasig! Så gör jag när jag ska tvätta bil...


Vi hade också årets första rymning, tror jag. Simba fick vara med mig och Leia på tomten en stund på dagen. Han sitter som vanligt i snöre, jättenöjd med att få vara ute. Han hittade några grässtrån som han glatt tuggade på (vet inte om de överlevt vintern eller om det hunnit komma nya...). Han spanade på div fåglar och hade allmänt trevligt. Men det blåste rejält så efter ett tag hade jag tröttnat och skulle gå in. Så hade tydligen även katten för han sprang mot dörren och jag tog loss snöret och han sprang in. Står och väntar på Leia, men hon är lite seg (det var trevligt att vara ute och äta sorbet-snö), då passar Simba på. Vänder i hallen och tar sats. Ut på altan och mot skogen! Jag springer efter och hinner tänka att jag inte klippt klorna på länge, tänk om han klättrar upp i ett träd?! Men herr fis-förnäm blev blöt om tassarna efter ca 30 m och måste sätta sig och tvätta så då fick jag tag på honom... Tänk om han visste vad den tvätten kostade honom; flera minuter i skogen med en galen matte efter sig!!!


Ha det gott!

Kram, Therese


PS Lägger in favvo-bil från förra året


 

ANNONS
Av Therese Bergsmo - 21 mars 2011 13:26

Idag blåser det, är väl runt 3-4 plusgrader så det finns hopp om att snön smälter fort... Sitter inne och har röjt lite i arbetsrummet och gjort i ordning arbetsplatsen. Har länge suttit i vardagsrummet i fåtöljen med datorn i knät, vilket ju inte är helt skönt när den blir varm... Dessutom får man en jäkla taskig arbetsställning!


Så röjde i  ordning arbetsrummet, ställde datorn på plats. Städade den  , det blir lätt smutsig av div märken av både katt och min frukost...


Sitter här nu och fixar lite på internet, roar mig med att betala räkningar (visst är det super-roligt). Så hör jag plötsligt knarr, tyst, knarr, tyst, knarr. Jag tittar ut och ser att det blåser massa så jag börjar fundera på om något gått sönder; taket, någon vindskiva som sitter snett, yttervägge på väg att ge sig. Ja, ni vet man kan lätt jaga upp sig! Då ser jag hur knarrandet mystiskt följer samma mönster som Leias andning där hon ligger utslagen på sägen brevid mig. Det är bara hon som snarkar på ett annorlunda sätt och skrämmer matte!


Kram på er!


/ Therese

ANNONS
Av Therese Bergsmo - 20 mars 2011 11:39

Jag har ju berättat lite om min mormor, hon bor ju på demens-hem nu. Men stundtals är hon ganska klar i huvudet, eller stundtals... Hon är ofta klar annars löser hon situationen på sitt sätt!


När läkarna skulle utreda om hon var dement så frågade de bland annat vad det var för dag och sånt. Då svarar hon;


- Det borde doktorn veta!


- Tänker jag INTE svara på!


- Frågar man INTE en gammal människa!


Och det här "inte" är så tydligt så t.o.m en hund kan uppfatta det! Hon sätter upp bägge händerna, handlfatorna mot den som frågar, vrider på huvudet åt andra hållet och blundar.


Om man bjuder henne på kaffa t.ex och hon inte vill ha så mycket så drar hon helt enkelt undan koppen. Eller man har ett vattenglas, då vänder hon upp och ner på det för att visa att här ska det inte vara något vatten...


Det här har hon i och för sig alltid hållit på med, även innan hon blev dement så att säga. Så därför kanske vi inte har upptäckt det riktigt i tid. För hon är riktigt duktig på att svara så man tror hon hänger med. Och hon ställer sällan frågor om sådant man beräta, att hon frågar hur det gått eller så... Så jag vet inte hur länge hon har varit dement, hon klarade sig ju hyfsat innan hon kom in på hem, men nu är det toppen! Man vet att hon får mat på bestämda tider, har lite aktiviteter och omvårdnad. Läkare som medicinerar (även om hon tycker att det inte är värt det efter som hon inte har besvär. Längre, säger vi andra!) och allmänt sällskap.


Men sällskapet kan vara lite si och så enligt mormor, som det ju är på en sådan avdelning. Det kommer in nakna karlar på hennes rum på natten (han hade kalsonger fick vi reda på senare...), de snor saker (hon glömmer var hon lagt dem) och framför allt flyttat de runt bland hennes godis-gömmor (hon tror någon går in och snor så hon gömmer på olika ställen som hon sedan glömmer...). Men de har väldigt god stämning där. De kramas och tar på varandra, både personal och de boende, det tror jag är jätteviktigt för dem. Eller för alla!!!


En gång när jag ringde henne så berättade hon att isen hade lagt sig och att någon var ute och fiskade. Men hon tyckte det var riskabelt, så hon sa:


- Jag tänker INTE titta, då har jag inget sett om de ramlar i!


Logik?!


När hon var här för några veckor sedan fick hon syn på en stor Toblerone vi hade i bokhyllan. Hon har verkligen öga för gotte-saker. Minns att i bilen mormor och morfar hade fanns det en plåt-ask som alltid hade hårda karameller i sig som man fick när man åkte bil. Hon hade alltid choklad och glass hemma. När vi hälsar på henne nu så får hon alltid någon choklad.


Men åter till Tobleronen.


- Men vilken stor Toblerone, det har jag aldrig sett! säger hon förtjust och lite i falsett.


- Ja, vi har köpte den på ÖoB. (det känner hon till för där var morfar sammis).


- Ser god ut!


- Vill du ha en bit?


- NEEEJ tack, säger hon i falsett, bägge händerna upp och blundar.


Men jag vet hur sugen hon är på den, så nästa gång jag åker till henne så ska hon få en egen :DLite om mormor, hon är speciell. Hon är inte alltid så älskvärd och trevlig, men hon har sin charm! Man får se det som att hon har en sjukdom (förutom demensen, tror jag...). Vi har många skratt åt henne här hemma i alla fall.Ha en toppen-söndag!

kram, Therese

Av Therese Bergsmo - 20 mars 2011 11:13

Ville bara berätta att jag anmält mig som testpilot...


Smartson Testpilot


Av Therese Bergsmo - 19 mars 2011 12:14

Ja, igår fick jag för mig (dumma tanke...) att tvätta hans puff. Den såg skitig ut, men senare (efter tvätten) upptäckte jag att det egentligen bara var en massa katthår som kunde tas bort. Lite ljusbrunt så där...


Men puffen tvättades och sedan la jag den på värmegolvet i badrummet, den torkar fortast där!


På kvällen kommer Mats in i badrummet, där sitter en ynklig och upprörd katt. I puffen. Han kan inte lägga sig ner för den är ju blöt... Gnäller högt och tydligt, men det går inte fortare att få den torr för det.


Det verkar också som att puffen får bo kvar i badrummet - vad gör man inte för sina djur? Simba tycker att det är bästa placeringen och vi som har (not) ett stort badrum har gärna en puff där inne som vi kan snubbla på!


Vi har än en gång konstaterat att det är vi som bor hos djuren!


Trevlig helg på er!

kram, Therese

Av Therese Bergsmo - 17 mars 2011 10:30

Jag har nog lite för mycket tid nu när jag sitter här och väntar på diskmaskinen, dessutom är jag så trött så skulle jag slappa så skulle jag nog somna och då blir det ingen diskmaskin...


Så jag kollade upp lite om rådjur. De stör vår nattsömn och därför undrar jag varför de gör det. Trodde att de höll på med nån brunst och parning, men icke. Det klarades av i augusti någon gång, sedan ligger tydligen ägget, befruktat, i äggledaren och väntar på nyåret - då vandrar det ner till livmodern och börjar växa. Har aldrig hört talas om det.


Sen föds kiden från 25 maj till 20 juni (vem som nu håller reda på kalendern hos rådjuren vet jag inte...). De kan gå inom en timme. Sedan ligger de mer eller mindre still under de första 3 veckorna. De ligger i s.k legor och ligger helt stilla där. Det för att inte dra till sig rovdjur. När geten (mamman) kommer för att ge di och tvätta dem så byter de lega. Är de tvilligar ligger de inte på samma ställe, utan ca 50 m från varandra.


De diar till oktober-december någon gång, men börjar tidigt att beta. De följer sin mamma under första året, till strax innan hon ska få nästa kull (om det blir någon). De kan föda ända upp till 4 kid på en gång, men vanligast är 2.


Rådjuren har ett varningsläte som troligtvis är det vi hör på natten, den skäller eller vad man ska säga. Låter kusligt och lite som ett spädbarn. Varför den är så j-la aktiv just nu vet jag inte, det lyckades jag inte lista ut. I normala fall visslar de lite lågt, man kan tro att det är en fågel, men det kan lika gärna vara ett rådjur som kallar på sitt kid.


Nu fick ni massa onödigt vetande...

Av Therese Bergsmo - 17 mars 2011 08:30

Shit i natt var ingen rolig natt... Jag slutade med en medicin häromdagen, tvärt. Det bidde inte bra    Jag hade en kallsvettig känsla hela dagen igår, ångesten kröp på insidan av kroppen och på kvällen kunde jag inte somna. Läste lite, störde Mats med lampan så jag gick ut i vardagsrummet. Där satt jag till kl 03, gick och la mig, somnade 04 och vaknade 05... Yippie 1 timmes sömn i natt. Leia var så klart orolig över att jag inte låg i sovrummet som vanligt och ville ut till mig, så Mats fick inte heller sova.


Sedan när jag väl går och lägger mig, Leia överlycklig in under täcket, så börjar rådjuren bräka eller tjoa eller vad man ska kalla det... Leia morrar, jag säger tyst och cirkusen är i full gång.


När jag satt uppe och läste hade jag i alla fall trevlig sällskap av Simba, han var så gosig och spann och strök sig mot mig. Låg en liten stund i knät också   


Vi tittade ut i månskenet och såg räven smyga förbi. Eller rättare sagt, Simba kastade sig upp i fönstret och gjorde mig uppmärksam på att något gick där ute.


Förresten, jag har inte berättat om vårt räv-snack vi hade häromdagen!


Det var skymning och Mats tittade ut på baksidan, där gick räven och strosade. Vi tände lampan, men den blir inte rädd för den, utan nosade vidare där. Sedan gick den upp i en snövall och pinkade på en lykta vi har nergrävd där (ja, den har liksom blivit översnöad...). Då öppnar Mats fönstret och räven sätter sig där på snövallen och tittar på honom. Han sitter alltså 2 meter från fönstret och Mats snackar med honom (det måste vara en han, för han lyfte på benet över lyktan). Lugn som en filbunke sitter han kvar och tittar intresserat, tänk vad orädda de är. Det är nästan lite otäckt!


Idag kommer en ny diskmaskin vi beställt. Det ska bli toppen, den gamla är 10-12 år gammal och drar massa ström och vatten, samt att den inte diskar rent... Vilket man ju kunde ha hoppats på. Så idag blir det till att vänta in installtions-personalen, jag vågar mig inte på sånt här själv, dessutom täcker nog inte försäkringen om man fnular själv. För övrigt förstod jag ingenting    när jag tittade under diskbänden, det var kopplat hej vilt med slangar där...


Må gott allesammans, jag lär ha en super-trött dag där jag inte kan sova förrän diskmaskinen kommit...


Kram, Therese


PS Ni som vill läsa sorge-boken kan maila mig för att få lösenordet


theresebergsmo@hotmail.com

Av Therese Bergsmo - 16 mars 2011 09:22
Det här inlägget är lösenordsskyddat.
Lösenord:  

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ bergsmo.se med Blogkeen
Följ bergsmo.se med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se