Senaste inläggen

Av Therese Bergsmo - 21 augusti 2012 09:08

Jag vill förklara lite hur jag tänker med tränandet av vår valp, varför vi håller på så mycket som vi gör. En del kanske tycker vi gör det bra, en del kanske tycker vi är hysteriska och ska låta henne vara valp....


Jag har egentligen bara erfarenhet av valp med Leia, i alla fall på ett genomtänkt sätt ;-) Inför att skaffa en Rottweiler tänkte både jag och Mats igenom hur vi ville att hon skulle vara. Det är ju ingen liten hund och det är en hund med stora resurser och har dessutom inte så oerhört bra rykte i samhället. Därför ville vi ha en hund som skulle funka i alla lägen, vara trygg och lugn, tycka om människor likväl som hundar. Helt enkelt den goa nalle-björn en Rottweiler är - i rätt händer!


Så redan vid 8 veckor började träningen. Det var kontakten mellan husse/matte och hunden, att hon skulle VILJA vara med oss hellre än den andra hunden/jaga katten/hälsa på människan osv. Vi tränade mycket varje dag, eller rättare sagt små träningstillfällen flera gånger under dagen. Varje gång vi gick ut så var det någon träning; inkallning, passera hundar utan att bry sig, passera fåglar (Ohja, Leia hade enormt svårt för det...), ignorera stökiga hundar, sitta kvar när vi sagt det osv. Sedan var det mycket träning inne på tass, ligg, skälla på kommando osv. Den träningen flyttade vi så småningom ut med all störning som är ute.


Vi miljötränade även henne jättemycket, det var bilar, bussar, tunnelbana, flygplan osv. Det för att som liten valp är det lättare att forma en hund så den funkar i alla situationer som vuxen. Det är också lättare att hålla kvar en 8 kg valp jämfört med en 40 kg vuxen hund. Tänk er att ni aldrig tränat på att hunden är vid en väg med mycket, snabba bilar som passerar. När den är vuxen får ni helt plötsligt punka på motorvägen, hunden sitter i bakluckan och ni ska ta ur extrahjulet. Då  vill i alla fall inte jag ha en stor, resursstark hund som blir livrädd och börjar stöka på motorvägen... Eller stopp vid inflygningen till Arlanda, samma sak där.


För mig är det jätteviktigt att jag har en hund som jag kan lita på (så mycket som man kan lita på en hund, det finns fortfarande en del varg-liknande beteenden kvar som kan poppa upp) i alla situationer, som kommer när jag ropar och som inte får panik i någon situation. Som kan acceptera att man hanterar den (tar i den på olika sätt) och som accepterar andra hundar - även om den kanske inte vill leka med dem, så ska den kunna passera utan gruff.


Nu ska jag tillägga att jag har tik och att hanar har mer beteenden som kan vara svåra att få bukt med, som jag inte har så stor erfarenhet av!


Därför far vi runt med Amber nu när hon är valp, vi testar nya ställen och situationer, ljud och ljus. Allt för att få en så trygg och lugn hund som möjligt, som fungerar på ett bra sätt i vårt samhälle. Hon är dock så liten i storlek, även som vuxen, att egentligen märks det inte lika mycket om hon beter sig illa. Men det värsta jag vet är små-hundar som kommer undan med skällande och dragande i koppel just därför att "de är ju så små, så det känns/hörs knappt".


En annan sak som jag tyckt varit viktig när vi tränat är att jag har en ordentligt avrastad hund innan jag börjar, dvs vi har gått en ordentlig promenad som gör att hunden kommit ner lite i energi. Det är ingen större idé att träna när hunden har fullt med spring i benen och massa annat att fokusera på när jag vill träna, då kan man lika gärna skita i det! Vi går just nu runt 30 minuters-promenader med Amber. Hon orkar gå och har massa energi när hon kommer hem, så hon orkar träna. Det här är en ganska tuff ras som orkar långa promenader och det märks verkligen på den här lilla krabaten! Hon blir skit-sur när hon blir buren... Men vi måste ju spara de små benen också!! Observera här att vi går promenad i vanligt tempo, ingen löpning eller cykel. Det kommer kanske inte att ske i den här familjen överhuvudtaget, men ren motion ska man vänta med tills hunden är färdigväxt.Hoppas ni förstår lite om mina tankar, fråga gärna om det är något ni undrar! Och jag vill verkligen säga en sak; jag är långt ifrån full-lärd så jag tar tacksamt emot tips och tankar!!!Kram, Therese


ANNONS
Av Therese Bergsmo - 20 augusti 2012 20:18

Ojoj, vad vi utsätter vår valp för... Nu fick hon ha balans-övning på husses rygg.

Stackars, stackars Amber ;-)

ANNONS
Av Therese Bergsmo - 20 augusti 2012 13:09

Idag är vi på Arlanda & miljötränar. Massa plan som låter högt! Amber är en cooling & somnade i bilen...

Men Mats fick njuta av att kolla på plan. Han gillar inte att flyga, men tycker mycket om att se på plan...

Kram, Therese

Av Therese Bergsmo - 17 augusti 2012 18:54

Idag har jag börjat träna på att Amber sitter, sitter kvar, jag backar fler & fler meter, står still (längre & längre tid) och sedan ropar KOM.

Det är lätt att lära den här.lilla krabaten, tror jag gjort det 7-8 gånger & nu kan jag backa 10 meter & stå still 20 sekunder (en evighet för en valp...).

Så jäkla kul & jag är så stolt över henne!

Sitt, skall & tass kan hon ju också ;-)


Kram, Therese

Av Therese Bergsmo - 17 augusti 2012 13:46

Ja, vad säger man, tiden går oerhört fort när man har valp. Det händer saker mest hela tiden. Samtidigt har Mats semester så vi försöker hitta på lite saker tillsammans nu när vi är 2 att hjälpas åt med hundarna.


Det är så kul med den här lilla hunden, hon har en oerhörd personlighet och vilja. Man sätter sig inte på henne i första taget, hon säger ifrån och morrar och visar vem som bestämmer - men vi tar ur henne lite av hennes goda självförtroende för att hon inte ska bli en sån där odräglig lill-hund som får bete sig hur som helst...


Nu till massa bilder igen;

Fick mitt första egna märgben idag. Tidigare har Leia och jag delat på avtuggade, gamla märgisar, men idag var det kalas med ett nytt och "fräscht".


 


"Matte, är hela det här benet bara mitt? Åh, tack!!!"


 


Sen har vi haft lite klätter-övningar. Hon klättrade upp på en stor sten vi har på tomten. Det här är utmärkt för balansen & att hon bygger muskler så hon klarar av lite strapatser senare! Hon har det lite tungt redan som det är i och med att hon inte har så hög markfri gång, typ 4 cm så höga grässtrån kan ställa till det rejält...


 


Sen har vi bytt ute-lampa och även koppling. Visst ser den snygg ut? Eller kanske inte, helt rostig och förstörd. Det har kommit in en hel del fukt i lampan och ledningarna pga att vi haft fullt med myror där. Nu är det ny-fixat och kalkat, skulle tydligen vara bra mot myror. Vi tar in elektriker på sånt här, för att vara säkra på att det är OK gjort och så att verkligen försäkringen täcker om nåt skulle hända!


 


Sen har jag målat en sten (ni ser upptagningen av stenen här nedan) och satt vid vägen så att vi kanske kan förmå Grönsångarvägens fartdårar att ta det lite lugnt. Jag är livrädd för den dagen Amber smiter och någon fartdåre kommer, då kommer de inte hinna stanna :-(


 


Självklart hjälper Amber husse med det viktiga arbetet att dra upp en sten ur backen. Hon skötte 4-hjulingen & vinchen ;-)


 


Självklart hjälper Amber husse att köra 4-hjuling. Här miljö-tränas det så fort vi får tillfälle!


 


Vi har märkt att Amber har en helt otrolig nos som hon använder. Hon nosar upp allt möjligt så vi tänkte ta tillvara på det och syssla med t ex spår. Annars skojar vi om att hon kunde bli narkotika-hund eller lik-hund. Och här har hon hittat sitt första lik; en dö mus...


 


Man kan ev. gissa sig till att Simba inte är så nöjd på den här bilden....


 


Jobbar man hårt får man belöning; glass i stora lass. En står på bordet och den andra på backen... Annars kan de ju inte dela :p


 


Måste bara få visa hennes små tänder. De är inte ens risgryn, de är mindre än knappnålshuvuden. Men hörntänderna känns när hon sätter den sidan till. Men att bita husse och matte är tok-förbjudet!


 


Nejdå, vi skämmer inte alls bort vår hund...


 


.... nästan inte alls!


 


Vilar med syrran. Leia morrade och tyckte det var äckligt första veckan, men nu går det jättebra och den lilla får vara nära när hon behöver!


   


Här ligger coolingen hos veterinären. Hon var hur lugn som helst, la sig på rygg när de skulle kolla henne och märkte inte ens av sticket av 12-veckorssprutan.
Däremot fick hon en reaktion på kvällen och mådde inte så bra, hon pep och bet sig i tassarna och kunde inte somna eller komma till ro på ett bra tag. Men dagen efter var allt som vanligt igen.

Jo, hon har kommit över den beundransvärda vikten av 2 kg!! Och Leia håller sig på sina 36 kg, bra jobbat för att vara gammal dam, går inte lika bra för matte och husse :-(
Det var lite om tiden som varit. Tack för alla kommentarer, älskar kommentarer så skriv gärna ;-)


Kram, Therese


Av Therese Bergsmo - 7 augusti 2012 17:40

Idag har Amber fått sig en dusch & schamponering. Hon hade nämligen en egen vilja när husse åt milkshake som slutade med att bägge var nerstänkta...

Nu luktar hon lavendel & inte jordgubbs-shake :-)

Av Therese Bergsmo - 3 augusti 2012 14:28

Här kommer äntligen bilderna Ann tog för exakt 2 veckor sedan, när Amber hade varit hos oss i 4 dagar! Hon hade en fantastisk kamera och är väldigt duktig på att fota. Sen har vi ju snygga fotomodeller här hemma som hjälper till ;-)Håll tillgodo på ett helt gäng hund-bilder!                                                       Här morrar Leia för fullt och håller i kamp-trasan medans jag pussar mungipa, hur många rottisar går med på det?? Många säker, men fördomarna finns ju ;-)

Av Therese Bergsmo - 3 augusti 2012 14:01

Passar på att lägga ut 2 filmer också. Den ena visar Amber att hon kan skälla på kommando, tog en dag att lära! 10 v gammal (Visserligen var Leia 9 veckor när hon kunde det, men hon ska ju alltid vara bäst...)

Sen är det en hård-hänt bus-lek med Simba. Håll tillgodo! 


 

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ bergsmo.se med Blogkeen
Följ bergsmo.se med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se