Senaste inläggen

Av Therese Bergsmo - 3 augusti 2012 13:41

Jaha, vad tiden går fort nrä man har roligt. Och det har man ju när man har valp! Det är så mycket att fixa med och förundras över... Har glömt hur det var, Leia är ju drygt 8 år. Nu sitter jag mest och funderar över hur vi ska träna olika saker för att få lill-skrutt lika följsam som Leia. Har glömt hur vi gjorde, men Mats har minnet och vi tycker alla att det är kul att träna - även Amber! Hon är en smart liten hund med mycket stor vilja! Jösses, vad arg hon kan bli. Hon morrar och muttrar och försöker komma loss när man håller henne t ex när vi går promenad och det inte är lämpligt för henne att gå. Då blir det ett jäkla liv på henne!


Mats och jag gick långis med Leia och Amber häromdagen, en runda på 1½ timme. Amber fick bäras en hel del, till hennes förtret! Hon skulle minnsan gå själv! Men vi vill akta hennes små tassar, hon tar ju en miljon mer steg än Leia med sina små steg...


Annars har hon lärt sig skälla på kommando, sitt och "Kom". Ligg går väl sådär... Tränar mycket kontakt och att vi är de roligaste som finns i hela världen så behöver hon inte engagera sig så mycket i andra människor eller hundar senare! Vi tar med henne överallt och miljötränar så fort vi får chansen! Så himla viktigt så man får en hund som funkar i alla situationer. På senare år har vi ju bara mest gått här i Skokloster, utan koppel, med Leia och det märks nu när vi tränar på andra ställen med valpen. Herrgud vad Leia kan krångla och inte klara av att gå i koppel... Men hon får sig en ny omgång miljö-träning nu ;-)


Amber är en väldigt cool tjej, hon reagerar inte nämnvärt på nya miljöer, människor eller ljud. Eller jo, hon markerar att hon hör ett ljud hon inte känner igen genom att lyssna noga, men ska inte vakta eller så. Men det är ju en vakt-hund. Tibetansk Spaniel var vakthund till munkarna i Tibet. Inte vakt så som vi tänker oss en stor rottis eller schäfer utan mer "markera att där är något". De värmde även munkarna i sängen och det märks att hon gärna vill vara nära. Hon sover tätt intill oss på nätterna, än är det för varmt för att ligga under täcke men med våra sovrums-temperaturer (3,5 grader i vintras) så kommer det nog :D


Men nu över till bilderna! Lite blandat från en båt-tur vi tog (Amber somnade innanför min flytväst, helt oberörd av att åka båt) och en tur till Stockholm. Kan säga att vi kom inte så långt innan någon skulle klappa och titta på henne, hon blev där mest buren för att inte bli trampad på!

Hundarna och jag vid båtarna, på väg ut till Djurgården.


 


Kungsträdgården. Försökte få Amber att kissa, men hon är lite pjåskig och ska helst bara kissa hemma på gräsmattan - något vi tränar på också, men jädrar vilken blåsa hon har för hon kan hålla sig hur länge som helst...


 


Lunch! Liten valp ska ju äta lite och ofta, stor hund fick ett kex... Ja, hon skäms bort en hel del nu när lillan är här :S


 


Lunch-box för Amber, kulor och lite välling. Hemma äter hon med yoghurt, det är smaskens och dessutom gör ju Leia det och Amber vill ha lika!


 


På väg hem köpte vi milk-shake. Gissa om det var smaskens!!! HELA huvudet ner i muggen...


 


Sen måste man sova lite också... Husse var och handlade och Amber passade på att ta hans säte.

Om ni tittar noga ser ni hur skitig min bil är och det är förklaringen till varför vi INTE äter i Mats bil, men min. Den tål smuts så mycket bättre ;-)


 


Brygg-hundarna efter båt-turen


 


Kax-majja!


 


Softar lite efter en lååång dag i stan!


   


Morgon-mys med katten. De älskar varandra!!!
Kram, Therese


ANNONS
Av Therese Bergsmo - 3 augusti 2012 13:30

Här kommer filmerna igen, lyckas jag inte nu så lägger jag ut dem på Facebook. Ni som inte är vän med mig, bli det!


Kram, Therese
  Inkallning med "sitt"
  Katt-bus!

ANNONS
Av Therese Bergsmo - 26 juli 2012 15:05

Amber här! Matte gjorde en dö-kul grej idag. Helt plötsligt hittade hon godis i gräsmattan, henne kan man ha användning för!!

Matte här! Jag satte mig med ryggen åt henne, la godis på gräsmattan & låtsades äta. Stärker mig som ledare har jag för mig, om inte annat så blir jag ju intressant ;-)

Jobbar vidare med inkallning & sitt som hon kan nu. Ligg börjar komma så smått. Hon är lättlärd & smart :O

/ Therese Bergsmo

Av Therese Bergsmo - 26 juli 2012 09:44

Jaha, då har drygt en vecka gått med nytillskottet Amber. Det går förvånandsvärt bra, hon sover hela natten, gör det som ska ute (3 missar inne på 11 dagar är ett bra resultat) och är allmänt charmig. Vi har haft lite besök och även haft henne hos en hundvakt. Hon är cool i alla nya situationer och alla nya människor. Orädd och framåt, förutom en plastkasse med mat som stod konstigt i köket häromdagen som hon var tvungen att skälla på ;-)


Leia accepterar henne, men leker väl inte direkt med henen - valpar är äckliga och opålitliga små saker man måste morra åt anser hon. Amber tar det med ro och pussar henne i mungipan så morr-hoppan lugnar ner sig :D


Nu till ett gäng med bilder! Ann, dina har jag inte lyckats ladda över i mapp än (var tvungen att ta dem en och en...) så när de kommer får ni njuta av bilder som är fina och skarpa istället för mina mobil-bilder ;-)
Så här "bra" går Amber i koppel. Vägrar!! Hon går toppen lös så det får bli mest sånt. Hon kommer dessutom när man ropar, vilket är en fördel med lös hund...


 


Vi var ute på Bjurö (svärföräldrarnas landstället i Skärgården) och Leia fick bada så mycket hon kunde :D


 Amber var trött efter båt-resan och somnad på sina leksaker...


 


Allt som går att bita på bits det på, för det kliar i liten valp-mun!


 


Hon fick också vara med på klipporna, vårt favvo-ställe på Bjurö.


 


Grässtrån är väldigt intressanta. Hon hoppar på dem och fångar dem, det är väl liksom i hennes storlek...


 


Familje-bild på Leia, Amber och mig.


 


Hon fick en egen liten kong att bita på häromdagen, mycket populär!


 


Nu lägger jag vatten på kvarnen till alla "kamp-hunds" motståndare. Visst ser hon livsfarlig ut!


 


"Morr, ditt lilla troll!"


 


Den här katt-igloon var Simbas, han har aldrig använt den innan Amber började använda den.... Avis?!


 


Suddig bild, men ville bara visa storleken på ringen hon så gärna släpar runt på. Den är tung! Egentligen Leias tugg-ring men den funkar tydligen bra till lillan också :-)


 


Full fart är det för det mesta! Enda sättet att ta sig fram för liten valp, eller sova...


 


Samlings-bild på alla våra djur. Amber har precis snott den oranga grejen från Leia...


 


Bus med katten, de älskar att busa med varandra!


 


Simba försöker "svälja" Amber hel...


 


"Gå inte!"


 


Kramas lite inne...


 


Men de sover också ihop! 


Oordning här märker jag... Bjurö igen. Amber följer Leia upp till huset!


 


Amber och husse. Det är jättekul när husse kommer hem, då skuttar hon och viftar svansen hela gräsmattan bort till bilarna.


 


Dessa grässtrån som måste bitar och kampas med...


 


"Snart har jag ryckt upp den med rötterna!"


 


Kollar in vatten i en bergsskreva. Havet badade hon inte i - än!


 


Men Leia badar eller vad man ska kalla det. Hon gräver efter sten som hon plockar upp och tar i land. Sten-plockare uthyres mot lite hundmat ;-)


 


"Matte, vad håller hon på med? Hela stranden är ju full med sten, ta dem istället!"


 


Liten blir trött och somnar hos syrran.


 


Får plats i skuggan av Leia :D


 


Annat sten-plockar-ställe efter sovstunden.


 


Försöker få henne att possera med ett grässtrå...


 


Ser lite fläng ut!


 


Hemma, i husses sko...


 


Sover skönhetssömn!


 


Lilla Gubben Amber fick av Ann, den är älskad över allt annat!!


 


"Husse, nu har hon tuggat på den där pinnen jättelänge. Är du säker på att vi fick lika stora pinnar?"


 


Små-pinnar är också roliga!


 


Biter syrran i svansen!


 


"Jag gömmer mig här bakom, så hon inte hittar mig och busar igen!"


 


Skön stil, inga höft-problem där inte...


 


Här har jag precis fått fram henne från UNDER altanen, det är trångt... Men hon växer väl och kommer inte under snart!


 


Sover sött med tungan ute!


 


Godnatt, nu är det förmiddags-vila som gäller för oss alla!


 


Ni får ursäkta att bägge är på snedden!
  Hoppas ni får en riktigt härlig helg. Nu går Mats på semester i 4 veckor och vi ska njuta!


Kram, Therese Av Therese Bergsmo - 19 juli 2012 07:01

Jaha, det var enormt länge sedan jag bloggade. Jag blev lite avslagen när jag hade en läkare som läste bloggen och hade kommentarer om mitt mående. Men nu är jag sugen på att blogga igen, om inte annat för att själv komma ihåg den första tiden med vår nya familje-medlem!


Ska försöka berätta om henne, en liten Tibetansk Spaniel som börjar lystra till namnet Amber. Hon kom till oss i måndags kväll, 8 veckor gammal. Mats och jag har alltid sagt att ska vi ha en liten hund i familjen så ska det vara en som orkar med långpromenader, klarar lite kyla och snö och som är tillräckligt robust för att klara lekar med Leia, vår Rottweiler. För många år sedan träffade vi en tibbe i Sumpan där vi bodde då, en underbar liten karaktär och vi vart kära. Vi läste på om rasen och såg att den uppfyllde allt vi krävde. Sen har åren gått, vi har inte varit mogna för en ny hund, men nu kände vi att vi var det och då kom alltså Amber in i våra liv.


Vi hämtade henne alltså i måndags, på kvällen. Åkte hem med henne, gick riktigt bra i bilen, hon pep lite först och på slutet (lång resa). Sen hem och träffa våra andra djur; Leia och Simba. Det gick jättebra även om Leia kanske inte tyckte att det här var den bästa idén matte och husse haft... Hon tittade skeptiskt på den lilla saken och fnös. Simba däremot var enormt nyfiken, nästan så att han ville sätta henne på plats. Fick schasa iväg honom lite när han blev för på. Så kom vi då till sovandet, hur skulle vi lösa det? Jo, vi la ett gäng madrasser på golvet och stängde in oss i ett eget rum, Amber och jag. Tidningspapper på golvet om någon olycka skulle bli, de hade sagt att hon lärt sig gå på tidningspapper om det krisar. Sen kröp vi ner i sängen, hon kröp tätt intill mig och somnade som en gris. Jag däremot sov jättedåligt för jag var orolig att jag skulle sova för hårt om hon vaknade och behövde gå ut. Vid 04.20 började hon röra på sig och vi gick upp och ut och kissade. HON, inte jag, nej vad skulle då grannarna säga ;-)


Sen körde dagen igång för oss... Det var mat, bus och sova. Däremellan sprang vi ut titt som tätt och kissade och sket. Än så länge, dag 3 hos oss har hon inte gjort något inne. Idag gick hon till tidningspapprena och visade att det var dags för 2:an och då släpade jag ut henne och hon gjorde vad hon skulle!


Hon har en fantastisk charm och framåtanda. Hon älskar att pussas och busa. Vi har gått lite i skogen också så hon har fått se lite annat än bara trädgården. Det var spännaden i skogen, även om hon höll sig typ max 2 dm från mina fötter. Ja, det är lätt att kliva på henne... Hon skuttar vid fötterna hela tiden och vill vara nära. Jag tränar på att hon ska gå lös och vilja gå med mig. Vi har även börjat lite med inkallning med korv. Herregud så gott, sa hon! Korvbitarna är stora som myror ungefär, larvigt små.


Igår började hon och Simba (katten) busa. De sprang efter varandra eller Amber efter Simba och busade. Tror bägge tyckte det var kul och jag räknar med att de två kommer att bli riktigt goda vänner framöver. Simba har gärna velat busa med Leia, men det tycker inte Leia så värst mycket om, så nu har Simba en mer lagom lekkamrat. De kommer väl bli ungefär lika tunga, ca 6 kg.


Just nu väger hon 1,320 kg och är inte särskilt stor. Hon ska äta ca 65 g per dag, herregud det är ju ingenting, kanske 3/4 dl.


Ja, hur har då resten av nätterna gått? Jo, vi flyttade över till sängen (till Leias både glädje och förtret, hon saknade matte, men den där lilla skiten kunde gott sovit någon annanstans...). Amber ligger på sin filt mellan Mats och min kudde, snusar och sover hela natten till 05 när Mats går upp. Då är det upp och kissa, äta, busa, kissa och sova lite till. Sen håller dagarna på så där. Vi får inte så mycket gjort, men det fick jag ju knappast innan heller... Skillnaden nu är att jag har en liten krabat att roa och träna. Vi har väldigt kul ihop och jag älskar verkligen henne.


Nu lite bilder;

Direkt när vi hade kommit hem.


 


Sover i fåtölj-hörnet


 


Äter lite mat. Hon får plats under Leias skålar...


 


Ligger i soffan. Oja, vi har våra djur både i sängen och soffan ;-)


 


Litet ansikte och små, små tassar.


 


Inte så stor, som ni ser i jämförelse med kudden...


 


"Hmmm, jag är skeptisk jag!"


 


"Matte, lyft upp mig i solstolen!"


 


Simba fundera också på vad det här kan vara....


 


Men Amber är en tuff tjej och går rakt fram till katten och hälsar!


 


"Usch, vilken äcklig sak", ser det ut som Simba tänker.


 


En katt-igloo jag hade köpt till Simba för länge sedan som han aldrig använt, men nu kom den till användning!


   


Liten gris sover på Schäslongerna!Jag hoppas ni tyckte det var kul att läsa och se lite bilder. Mer kommer att komma!


Kram, Therese


Av Therese Bergsmo - 16 februari 2012 14:01

Gick inge vidare nyss med filmen, så här kommer den, hoppas jag!
 

Av Therese Bergsmo - 16 februari 2012 13:38

Måste ju visa bilder för er från veckorna med Zamba! Så hennes matte och husse också ser hur hon haft det ;-)

Första kvällen, vi hade gått en riktig långis direkt när Zamba hade kommit. Sen var det två trötta hundar i sängen! Själv övervägde jag att sova på soffan....


 


Tjejerna på isen, jösses vad de har busat på isen, det var som om det var roligare att busa där än någon annanstans! Härligt väder hade vi också, sol och riktigt kallt vissa dagar!


 


Kompisarna


 


Efter de rejäla promenaderna smög Zamba in och la sig i sängen....


 


.... totalt ogenerad!


 


De fick även hjälpa till med disken!


 


Tror det höga tempot tog slut på bägge, här i schäslongerna. Inget tv-tittaden den dagen :-(


  


Simba och Zamba är bästisar, de har mer roligt ihop än Leia har med katt-skrället....


 


Här har Zamba precis fått sig en nack-sving av Simba :s


 


De låg gärna och sov tillsammans också!


 


Sista kvällen med gänget, Zamba åkte hem senare :'(


 


"Ni anar inte hur jobbigt det är att vara barn-vakt!"


 


Många dagar med myckeet sömn sen....


 


... och fåtölj-soft!


 


Här på slutet kommer bilder från Zambas premiär-bad! Hon är en riktig badkruka, gillar inte ens att duscha och tvätta sig :s Men jag är inte den som är den, så hon skulle så klart bada!!


   


Här har vi till slut fått i henne i poolen, hon gjorde som alla nybörjare och plaskade för fullt med framtassarna så både Mats och jag var dyngsura... Men sen kom hon på det, även om verkligen inte tyckte det här var någon höjdare. Jag försöker prata lugnande med henne samtidigt som jag måste hålla ut huvudet från kanten - annars klättrar hon ur!

 

 

Här kommer en liten film, så ni ser att hon verkligen simmade! Nu matte och husse är det bara fär er att jobba vidare ;-) Hon kommer säkert att bli en världs-simmare om hon får chansen.

 

 


  Av Therese Bergsmo - 25 januari 2012 08:34

Vissa dagar är jag jättepigg och hittar på en massa saker, medans andra blir fullkomligt koma... Igår var jag pigg och orkade med att både gå prommis med nya, goa vännerna Lotta och hunden Chica, och sedan fika med en annan hundägare här i Söderskogen. Men sen var det stopp på ork, soff-läge resten av dan. Nej, nu ljuger jag, maken och jag lyckades ju stor-handla också... Kanske inte så konstigt att jag är trött idag?!


Idag lär jag inte göra så mycket mer än elda i brasan och läsa god bok. Djuren vet precis hur man tillbringar sådana här dagar;Sover lite....


 

...lite till...


 


Håller halvt öga på matte, men det varade inte lång stund...


 


Visserligen är det bara på filten hon ska vara i soffan....


 


Somnade med huvudet i luften... en konst!


 


Simba är inte mycket piggare han....


 


Kan möjligtvis vända sig ibland...


 

... och byta sovställe.... 


"Nu får du ge dig med kameran!"


   


Här har Simba somnat på Leias rygg i sängen på kvällen...

 

 

Många kramar, Therese


Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ bergsmo.se med Blogkeen
Följ bergsmo.se med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se