Senaste inläggen

Av Therese Bergsmo - 9 juni 2011 10:45

Jaha, igår var det verkligen känslo-stormar hos mig på kvällen... Vid nästan lägg-dags gick Mats och jag en runda på tomten, stängde stugor och kollade växthus. Då hör jag något som piper innifrån huset. Vi går in och undersöker. Frysen larmar!


Den står på minus 9, vilket ju är lite lite. Den tjuter och en ilsken larm-lampa lyser. Det visar sig att dörren inte blivit ordentligt stängd så det hade liksom tinat lite därinne eftersom vi hade runt 25 plus inne.


Fasiken, vad jobbigt tänkte jag. All mat förstörd, måste köpa ny frys och då är det ju lika bra att köpa kyl också. Vi har visserligen kalkylerat för ny kyl och frys i och med att de här är mer än 10 år gamla, men frysen kunde väl ha den goda tonen och gå sönder när den ekar tom på mat??? Nejdå, den är proppfull med käk...


Vi drar fram den, försöker med alla medel få den att sluta larma. Mats konstaterar att kompressorn inte funkar. Jäklar, tänker jag i ännu större förtvivlan. Nu går all mat åt helvete och var fasikern slänger man all mat som tinat? Vi har liksom inte plats i soptunnan. Och vad kostar det inte att köpa nytt??


Men så kom jag på att jag läst något om att man fick ersättning på hemförsäkringen om frysen pajade. Yes, det fick man! Så nu började jag planera för att fota alla gammal mat och sedan köra till lämplig tipp... Eller hur man nu gör. Ställa ut frys-eländet på gården och låta den stå där och smälta ner?!


Jag blir lite glad och börjar titta på ny frys. Glädje!!


Så kommer Mats och säger att den funkar igen. Ledsen.


Tydligen stängde han bara av den en stund så bestämmde sig kompressorn för att jobba igen. Jaha, där gick ny kyl och frys åt skogen. Varför köpa nytt när det funkar liksom?


Efter de här humör-svängningarna var jag rejält trött och somnade ovaggad.kram, Therese

ANNONS
Av Therese Bergsmo - 7 juni 2011 09:58

Ja, ni gott folk, nu var det ett tag sen jag skrev. Och det beror inte på att jag istället legat i en solstol och pillat mig i naveln (även om det kanske var precis vad jag BEHÖVDE ha gjort...). Nej, vi har haft arbetsläger denna lång-helg, oväntat, va?!


Vi börjar med husmålandet, där har varit lite besvär och jag är innerligt tacksam över att vi inte målade om själva! Det räckte gott och väl med veranda-räcket för att inse att det där med att måla är ingen höjdare efter ca 10 minuter - något ensidigt och tråkigt, dessutom tenderar det att man får träningsvärk!


Nej, det som var bäst med att ta in målare, proffs alltså, var att vi fick rätt färg! Bara en sån sak... Vi trodde och har alltid trott (även målaren i våras när han lämnade offert) att vi har Falu Rödfärg på huset. Ja, visst det är rött och lite matt i färgen. Men sen då? Inte betedde det sig som falu-färg med att man är konstant röd på kläderna för att man råkat gå emot huset eller att det fullkomligt rinner rött nerför grunden när det regnar. Men vi är ju inte proffs om man säger så! Jag trodde i min enfald att allt det där slammet från falufärgen hade slammat färdigt pga att det var så länge sedan det målades.


Men se så fel vi alla hade. Det är en akrylat-färg (har ingen aning om vad det är, men såg sedan att huset blir lite blankare och mer väder-beständigt - bra där!). Men målaren fick åka till 3 olika ställen för att analysera färgen, smidigt att man kan göra det. Så nu är det målat med akrylat-färg, lite blankare än det var förrut och framför allt; när det regnar eller man spolar vatten på det så är det som att spola vatten på oljat golv - det blir pärlor och rinner av!


Jag har drömt mardrömmar om att vi har målat huset i falufärg och sedan fått göra om hela skiten om några år...


Nu har ju kanske inte jag slitit och jobbat så värst mycket, men min kära make har gjort det. Han mumlar om att han behöver semester efter 6 dagars ledighet...


Verandan är i alla fall ommålad, överliggare utbytta och golvet oljat. Paviljongen har kommit på plats igen och Simbas veranda på baksidan är in-nätad och han njuter där ute!


Sen sätter Mats igång med lill-stugan, den tog inte målaren, med fasadtvätt och målning senare i veckan... Ja, ni förstår ju varför det känns som arbetsläger!Idag ska jag bara ta det lugnt och vila, även om jag inte sliter ihjäl mig så blir jag helt slut av att se Mats göra det ;-)


Förresten någon som vill köpa en sån där vatten-fontän till katt? Drink-well Platinum inköpt i februari. Men Simba dricker inte ur den, det är mycket roligare och godare att dricka ur Leias skål... Maila mig i så fall. Runt 500,- hade jag tänkt. Det ingår 5 filter också!


Kram, Therese

ANNONS
Av Therese Bergsmo - 31 maj 2011 07:35

Jag vet inte om ni minns Leias bästis Zamba? Det är i alla fall en Berner Sennen som vi kännt sen hon var liten valp. Leia och hon har alltid lekt så otroligt bra och vi har haft många roliga stunder tillsammans i Sumpan.


Nu var det ju så att målaren dök upp igår och började borsta och skrapa huset, så jag passade på att dra till Sumpan för en trevlig stund med våra kompisar. Vi saknar dem otroligt mycket när vi bor här ute i skogen, man får för sig att det är långt och besvärligt att åka till Sumpan, men det är det ju egentligen inte!


Vi fikade, åt och gick så klart promenad med yr-vädrena! Herrejösses vad de lekte!!! De har ett så samspelt sätt att leka och det finns ingen hund som Leia leker så bra med (eller överhuvudtaget ska jag nästan påstå...) som med Zamba.


När jag kom hem var målarn klar med skrap och borst. Men nu kom nästa problem: vad är det för färg på huset?! Jösses, det där är tydligen en djungel. Kan säga att det är en j-la tur att vi inte målar om själva, för då hade vi säkert slängt på Falu Rödfärg och varit lyckliga - tills den flagnar... Om det nu inte är Falu-färg under. Målarna tog med sig 2 olika plank från huset och åkte till färg-affären, där kan man tydligen utreda vilken färg och sort som användts. Vilken härlig teknik det finns idag!


Så idag hoppas jag de kan börja måla.


Ha det gott och sköt om er!

Kram, Therese

Av Therese Bergsmo - 27 maj 2011 07:13

Vill bara önska en riktigt trevlig helg till er alla! Sitter här, super-tidigt för att vara mig och Leia. Vi trodde målaren skulle komma och börja borsta huset idag, men det regnar och det är väl lika bra att de skjuter upp det då!


Många funderar nog varför vi väljer att ta in målare - det är väl bara att måla om huset själva?! Men i min värld funkar det inte riktigt så. Jag orkar inte så långa stunder och jag vet inte från stund till stund hur mycket jag orkar och att då sätta igång ett helt hus-ommålar-projekt verkar idiotiskt - det kan liksom ta flera månader om inte orken finns... Så vi köper den tjänsten och får det gjort på 3 dagar.


Har tagit några fler bilder - och fått in dem i datorn, är ni inte imponerade?! 

Här ligger Leia och sover, hon drömmer för fullt. Morrar och boffar, visar alla tänderna och skrynkar hela nosen...Simba försöker mysa med Leia, men ni ser ju vem som ser mest nöjd ut...

Om ni undrar varför Leia ser ut som en säl är det för att jag duschar henne med slangen titt som tätt när det är varmt ute - hon har tendens att bli väldigt varm och är lite små-korkad som ska lägga sig i solen, svart som hon är :s


 

Här är en grej jag fixat till själv. På vintern har vi lyktor hängandes längs hela gången in till huset, men det tyckte jag inte passade till sommaren. Så jag borrade hål i några krukor och hängde upp!


 

Här är nyplanterade jordgubbar. Jag har pallkragar som jag satt plast i på insidan och sedan målat med husets färger. Sen behövdes "bara" 4 säcker jord till den lilla modellen av pallkrage... Jag ska försöka ha fler kragar utanför växthuset med grönsaker och mer jordgubbar!


 

Gurkan i växthuset som växer så det knakar... Tog bild på tomat-plantorna också, men de blev inge bra :-(


 

Vindruvorna, de växer också så det knakar. Hoppas de kommer trivas där, enda problemet jag ser nu är vad jag ska göra till vintern med tanke på att jag har dem i krukor och den lär väl växa sig större....Vår kompis gummi-fladdermusen!


 

Persiko-trädet. Det får vi nog ta in till vintern och ställa i garaget... Tror inte att den lär gilla svensk vinter.Ja, det var ännu lite fler bilder. Hoppas nu att ni får en riktigt trevlig helg!

Kram, Therese


Av Therese Bergsmo - 25 maj 2011 09:28

Jag har äntligen fått mobil och dator att bli sams, vi har samarbetat under några timmar här på morgonen... ni förstår ju själva att det tar TID att få ut bilder till er, så jag klumpar ihop.


Men här kommer div bilder från senaste tiden. Blandat som vanligt!
Vi börjar med en bild på hallon-paj. Visst såg det smaskigt ut. Men den blev tyvärr inte lika god...


    

Innan den åkte in i ugnen...


 

Söta Simba som intagit en veranda-stol - där sover man som en prins!


 

En grej jag fotade av grannen när vi kom att prata om kattens ålder, vi tyckte nog att 3 år var lite tidigt för att bli morfar som Simba stolt är nu. Men han är ju faktiskt 28 och fick han barn vid 15 så fick dottern vid 13. Jaja, lite tidigt kanske men han är ju mogen för sin ålder eller hur det nu var?!
Här är vår prinsessa på ärten. Hon möljar gärna upp sig i hela kudd-berget och sover. Lustigt att hon vill ha huvud-kudde, det har hon liksom alltid sökt när hon sover - förrutom när hon ligger på rygg då...


 

Här är full fokus på husse som går och gömmer leksak på ängen.


 

Beredd att dra!"Visst sa han att jag skulle leta?"

   

En söt staffe-valp som var på besök. Leia och den kom underbart bra överens. Hon brukar inte tycka valpar är det trevligaste som finns, men den här fattade hundspråket direkt och anpassade sig. Dock snodde hon hela tiden Leias boll, men som den kloka, äldre hund hon är lät hon valpen hållas (eller om hon inte märkte det...)


 

Nu kära vänner kommer det bild på växthus-bygget. Här har vi gjort en trall som golv. Vi ska ha krukor och inte plantera i jorden direkt för det underlättar vid jordbyte och om någon växt får bugg.

Ramen är monterad och klar. Pinnarna i hörnen skulle nog varit neråt, men det funkade inte för oss... Trall-skrället var liksom i vägen!Växthus-ramen byggd. Här byggde man alla sidorna först och sen monterade man ihop allt.

Det låter som en dans på rosor, men det var det inte! Det var hemskt varmt när vi höll på. Vi kröp runt på gräset och fick ont i knäna. Vi svor över alla skruvar, alla muttrar och myror som också gjorde oss sällskap. Vi använde skruvdragare och en gång "lyckades" jag dra runt den så den smällde Mats rakt över käften -sorry! Ja, ni förstår ju att färdigmonterat är att rekommendera för förhållandet!


   

När ramen var klar trodde vi att nu är det bara glasen kvar, vilken pärs det kommer bli. Hur många ska gå sönder osv.

Men se där tog vi fel. Glaset var det lättaste på hela bygget, inte ett enda gick sönder! Ett var trasigt i ett hörn från transporten, men det gör inget.

Däremot skulle det på varje nedåt-gående plåtdetalj dras en list i gummi. Det var ett piller-göra utan dess like. Tog många, många timmar och mycket tålamod!
Glaset på plats, grön matta i växthuset och några krukor.

Vi har 4 krukor i framkant, paprika, gurka och tomat (2 st). I bakkant ser man 2 avlånga som vi har sallad och rädisor i. På bänken är det div blommor och örter.

Till vänster (på kortsidan) har vi ett persiko-träd och en vidruvs-ranka. 

Snett ovanför dörren sitter en uggla i plast, den verkar skrämma bort alla fåglar så vi har ingen fågelskit på huset :-)

Inne i huset hänger 2 rislampor som är lila och går på solceller, skiner fint på natten! Plus att det bor en liten plast-fladdermus där också! 

Mitt fina planteringsbord i Kirsch-stil. Ni vet Ernst... Står så fint brevid växthuset!


 

Här är tulpaner vi köpte förra året. Ni ser ju på bilden att de skulle blivit blå, men jag vet inte jag... orange och rött, kanske blir blått om man blandar eller är färgblind.


 

Några tulpaner i rabatten med våra bjönsbärs-buskar! 

Skaffat fågelmatar-hus till vintern! Där kan man ha 4 olika sorter i så man får olika fåglar (jag som trodde alla fåglar käkade solrosfrön men så är det tydligen inte...) Jag kan ha jordnötter och talgbollar i de två hålen på kortsidan. Sedan 2 olika fröer på var sida på långsidan. Nu ska det bli många glada fåglar här :-)


 

Vår kära katt som utforskar bilen närmare... Som tur är använder han inte klorna (vad jag sett alltså, lär väl få veta när den tvättas nästa gång). Han klättrade i alla fall över hela bilden, försökte komma upp på taket, vindrutan var för hal så han balanserade på backspegeln (jag hann inte fota) men kom inte upp utan åkte kana nerför framrutan.


 

Här har han precis åkt kana...Här är vår fina räv som kommer nästan var kväll. Den är så nyfiken på Simba, men Simba är inte lika gästvänlig så han flyger på räven och den flyr...


Räven ser lite "skabbig" ut och jag kollade upp det här med skabb-räv, det smittar ju till djuren. Men det är inte skabb, det är något som heter rävulls-sjuka. Det innebär att det är en genetisk sjukdom, som alltså ärvs ner, och som gör att räven tappar mycket päls. Dock har man sett att de kompenserar med underlags-fett till vintern så de inte förfryser.

Känns skönt att veta att räven inte smittar djuren!


 

Urgod kaka som jag fick på posten av min kära mor!

Man beställer postkaka som körs ut i brevlådan. Just den här hette postnöt. Kan varmt rekommenderas!!! 

Hus-musen som Simba har full koll på.

Den här verkar bo under vårt hus. I vintras hittade jag en liten prydlig hög solrosfrö-skal (musen äter solros!). Det var vår lilla mus som gick till fågelbordet och hämtade, satte sig under huset och skalade. Simba har dagarna fulla av koll på musen när han har snöre på sig. Snöret räcker precis så han kan se den, men inte fånga den - men han försöker, jag lovar!

I vilket fall som helst så såg jag den lilla rackaren i vårt stuprör, jag gick ut med mobil-kameran i högsta hugg och började skaka på röret. Det rasslade och krafsade när den försökte undvika att åka ut. Bara svansen kom ut så sprang den upp igen. Fick ingen bra svans-bild, så lite lebbigt ut... Sen kom den till slut ut och satt och tittade på mig med sina pepparkorns-ögon. Så söt!


 

Trots att min mobil är så långsam så lyckades jag ta två bilder, utan zoom, jag måste ju skaka röret också... 

Men här har den fått nog av att vara fotomodell och flyger iväg under huset igen!Må gott allesammans, hoppas ni njutit av lite bilder. Ska fota mer i växthuset så ni ser allt fint där också... Men idag blåser det storm så det är inte så trevligt att vara ute :-(


Kram, Therese

Av Therese Bergsmo - 23 maj 2011 10:21

Idag är jag förbannad, rent ut sagt.


Igår var Mats och jag ner till Skokloster slott och gick lite med Leia, hon brukar bada vid ångbåts-bryggan - vilket hon kom ihåg igår, fastän hon inte badat där på drygt ett halvår... Hon är som en sköldpadda - dras till vattnet.


Men det var ju inte badandet jag skulle berätta om...


Vi kommer gåendes på en gång, ser en svart schäfer-liknande hund som går lös mot oss. Husse och matte har fullt upp med att se coola ut och röka. Känner att vi kommer få problem, mycket riktigt; så fort hunden får syn på Leia så rusar den mot henne med siktet inställt på halsen. Vi skriker bägge NEJ så högt vi kan, Leia är i koppel så Mats försöker dra undan henne. Jag sparkar hunden, för att få den att mista koncentrationen på Leia, Mats sparkar. Men hunden fortsätter hugga mot Leia. Efter ett bra tag kommer matte och husse lufsandes och tar tag i sin hund. Matten ber om ursäkt och säger att de inte såg oss. Jag ifrågasätter starkt hur de kan ha en hund lös som anfaller andra hundar, men hon förklarade återigen att de inte såg oss. Nähä, det hjälper ju inte oss... Vi fortsätter gå, jag ser fullkomligt svart och är så förbannad så jag knappt kan prata. Då ropar hussen tillbaka Mats och frågasätter varför han sprakade hunden - det gör man inte! Nej, jag tycker inte heller att man sparkar hundar, men jag skulle inte tveka att göra det igen för att försvara Leia. Mats säger det att om en hund anfaller vår hund, som är kopplad, så sparkar han för att få bort hunden. "Du sparkar väl inte på en männsika", säger han. Jo, jag skulle göra det om det var någon som kom och skulle ge sig på mig med dödliga avsikter...


Vi kom väl inte längre i diskussionen, de fattade inte bättre och skulle säkert behöva gå någon kurs. Hunden är ju oftast inte felet, det är de som håller/inte håller i kopplet.


Det mest undliga i det hela var att det här var en hane. Vilken frisk hane ger sig på en tik, dessutom bestämmer sig på långt avstånd att hon utgör ett hot som han måste ge sig på? Stackars hund, jag hoppas de fick en tankeställare och hjälper hunden...Ville bara skriva av mig det här. Leia var totalt oskadd, förrutom psykist. Mats däremot fick en reva på benen av den hunden...Av Therese Bergsmo - 20 maj 2011 09:59

Jodå, jag förstår nog att ni sitter och väntar på bilder från växthus-bygget och tänker att det var då tusan vad långsam hon är... Men så är det inte! Jag har försökt! Jag har kopplat ihop dator och mobil - med rätt sladd - väntat på att de ska lira ihop och väntat, väntat och väntat. Men sen har jag inte tålamod att sitta här i flera timmar och vänta på att mobil och dator ska bli kompisar, så jag tänker att jag gör det imorgon. Men se då går det inte heller. Var dag ett försök med uteblivet resultat! Och jag som har bilder att visa. Jösses, vad irriterad jag är!


Bara så att ni vet att jag inte har glömt er eller struntar i er eller nåt, jag FÖRSÖKER!


Idag ska jag fota lite till så jag har ännu mer att lägga ut när de väl bestämmer sig för att bli kompisar...


Trevlig helg om vi inte hörs innan!

kram, Therese

Av Therese Bergsmo - 15 maj 2011 11:25

Ojojoj, vad länge sen jag skrev. Men vi har faktiskt haft arbetsläger här en vecka, så jag har inte haft varken tid eller ork...


Ett stycke växthus är byggt och jag kan starkt rekommendera att man köper färdigmonterat om man vill behålla någon slags harmoni i äktenskapet. Det har gått både upp och ner, men nu står det uppe - utan ett enda trasigt fönster.


Mer info kommer i nästa vecka när Leia och jag haft semester... Ja, ni kanske har räknat ut att Mats har haft semester HELA förra veckan. Kl 06 var det uppstigning (utropat med entusiasm och hög ton och stor glädje i sovrummet så både Leia och jag fick flera hjärt-infarkter), sedan har det varit prommis före frukost, frukost och sedan bygga växthus och inreda det... Ni förstår ju att vi är helt slut! Så vi hörs nästa vecka.


Kram

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ bergsmo.se med Blogkeen
Följ bergsmo.se med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se